De Electronic Highways is een wekelijkse nieuwsservice van Intercai. Sinds november 1998 schrijf ik een (bijna) wekelijkse column Binnenk@nt in de Electronic Highways.

Als je de column voortaan per e-mail wilt ontvangen dan zet ik je graag op de verzendlijst. Een abonnement op de (hele) Electronic Highways is natuurlijk ook mogelijk: zie de colofon hiernaast.

Lees Binnenk@nt vanaf mei 2000

Lees Binnenk@nt van november 1999 tot april 2000

Lees Binnenk@nt van mei tot oktober 1999

Hieronder vind je Binnenk@nt van november 1998 tot april 1999


Binnenk@nt donderdag 29 april 1999

Dinsdag discussieerden leden van het EPN en ISOC.NL in Nieuwspoort in Den Haag over de electronische samenleving. Onder meer ICTT en de asynchrone organisatie kwamen aan de orde.

ICT maakt het mogelijk om met een andere organisatie zaken af te handelen zonder dat er iemand van die andere organisatie bij betrokken is. Zo kunnen we al jaren op Teletext zien wanneer een vliegtuig op Schiphol verwacht wordt, zonder met die vraag de KLM lastig te vallen. Met deze simpele informatie-transactie kijken we in het hart van de operatie van de luchthaven. Informatie en communicatie zijn de componenten, maar het gaat om de transactie die ermee mogelijk gemaakt wordt. Vandaar ICTT: Informatie, Communicatie en Transactie Technologie.

De consequentie is dat de diensten van een organisatie asynchroon beschikbaar zijn. Het is niet meer nodig meneer Jansen aan de telefoon te krijgen om een bestelling door te geven, Jansen's klanten helpen, beter geïnformeerd dan Jansen zou kunnen, zichzelf.

Verkeer en Waterstaat experimenteert met de asynchrone beschikbaarheid van politieagenten. In Tilburg worden 20 auto's volautomatisch beperkt tot de plaatselijk geldende maximumsnelheid. Alsof in iedere auto een agent meerijdt die de teller in de gaten houdt. Voorkomen is beter dan een financiele transactie achteraf.


Binnenk@nt vrijdag 23 april 1999

Kennismanagement, het kan u niet ontgaan zijn. De term is nieuw, de breedte van de aandacht is nieuw, maar het verschijnsel niet. Kennismanagement maakt dat we redelijk betrouwbaar vliegtuigen kunnen vliegen en onderhouden, het falen van grootschalige IT projecten is vaak goed te beschrijven in termen van kennis-mis-management en ook onze farmaceutische en medische stand weet allang wat kennismanagement is. Kennismanagement is lastig omdat kennis bij uitstek dynamisch is terwijl beheersing, management zich daarentegen altijd op statische elementen baseert.

Onlangs had ik last van de kwaal Z en mijn huisarts schreef een receptje M. M is een nieuw medicijn. Handig. Eén pilletje in een doosje, één keer slikken en klaar. En de bijsluiter demonstreert de fundamentele problemen van kennismanagement.

Dosering
Voor de behandeling van Z is één capsule M genoeg.

Hoe vaak in te nemen
M wordt in één keer ingenomen.

Duur van de behandeling
De voorgeschreven kuur geheel afmaken.

Wat te doen als meer is ingenomen dan is voorgeschreven
(...)

Wat te doen als een dosis vergeten is
(...)

Wat gebeurt er als er plotseling gestopt wordt met het innemen van het geneesmiddel
(...)


Binnenk@nt vrijdag 16 april 1999

In een paar weken tijd heb ik wel zes voicemails achtergelaten bij iemand die ik echt moest zien te bereiken. Geen reactie. Gelukkig vermeldde het telefoonboek op hetzelfde adres een heel ander nummer dat wel direct opgenomen werd. Ze hadden geen idee dat op het nummer wat ik belde, één van de andere drie nummers op hun ISDN2 aansluiting, voicemail actief was. Excuses, we doen er wat aan. En nog even lachen omdat zelfs die goede oude telefoon zo ingewikkeld geworden is.

Is dat nou een stommiteit van die KPN-klant? Natuurlijk. Ze hebben de service zelf aangezet en ze hadden 'em natuurlijk ook weer uit moeten zetten. En ze hadden mij ook niet een telefoonnummer moeten geven dat ze nooit opnemen.

Maar goede applicaties beschermen de gebruiker tegen fouten. Dat voicemail en de vier nummers op één ISDN2 aansluiting gratis zijn doet daar niets aan af. Als KPN een briefje gestuurd had met de mededeling dat hun voicemails wel erg lang onbeluisterd bleven hadden ze daar, uit dank voor de goede service, vast wel een tientje voor over gehad. Het is niet alleen een stommiteit van de klant, maar ook een incompleet systeemontwerp. Voor automatiseerders herkenbaar als een 1.0 versie.


Binnenk@nt vrijdag 9 april 1999

De Automatisering Gids meldde vorige week donderdag dat telefoonlijn-modems binnenkort zeven maal sneller kunnen worden, met dank aan de softwaretechnologie van een Israelisch bedrijfje. Zozo? Met de huidige 56 kbit/s modemgeneratie hebben we het niveau bereikt van een vrachtwagen van twee bij twee meter die door een tunnel van twee bij twee meter rijdt. Dat is razend knap. Maar een vrachtwagen van 2,1 meter past echt niet meer. Laat staan één van 14 meter.

Ik moet bekennen dat ik alleen even mijn wenkbrauwen heb gefronst en de zaak voor kennisgeving heb aangenomen. Iemand zal wel iets verkeerd begrepen hebben. Maar nee, het was gewoon 1 april.

Niet alleen de Nederlandse weekbladen (fijn dat 1 april op een donderdag viel) voelen zich geroepen tot dergelijke folklore. Op 7 april 1969 verscheen de eerste Internet RFC. In de herdenkingstekst "30 Years of RFC's" die eergisteren verscheen worden de 1 april RFC's door Vint Cerf nog steeds "as funny as when they were published" genoemd. De drie RFC's van vorige week donderdag zijn geen uitzondering. Het begin van april 1995 leverde er zelfs vier op.

ftp://ftp.isi.edu/in-notes/rfc2555.txt


Binnenk@nt donderdag 1 april 1999

We hebben weer een slag gewonnen. Binnen een jaar kunnen we met een Chipper betalen op een Chipknip-automaat en vice versa. Met ons allen besloten we dat de chipcards en -automaten aardig speelgoed zijn, maar praktisch te weinig bruikbaar. De banken trekken nu hun conclusie komen ons, consumenten, tegemoet. Een klinkende overwinning door onze, overigens slecht geregisseerde, kopersstaking.

Na dit succes op het gebied van het geld moet onze volgende aktie maar gericht worden op de informatie. Ik heb geen idee waar al het geld gebleven is als de bodem van mijn virtuele portemonnaie in zicht komt en er nog een stukje maand over is. Mijn leveranciers en mijn bank weten al bijna beter waar mijn geld blijft dan ik.

Ik wil best per chip betalen, maar dan wil ik van die chip ook weten wat ik betaald heb. Een digitaal bonnetje. En een digitaal garantiebewijs voor de grotere spullen en een stukje software dat me waarschuwt als de aardappels plotseling veel duurder zijn dan vorige week. Dat Albert Heijn weet wat ik uitgeef is tot daar aan toe, maar ik wil over mijzelf minstens zoveel weten als Zaandam. De oorlog gaat door.


Binnenk@nt vrijdag 26 maart 1999

Even niet opletten en je raakt de draad kwijt. Vorige week was me niet opgevallen dat we in de Highways uit twee verschillende hoeken nieuws over digitale televisie hadden. De kabel digitaliseert, natuurlijk. Mediakabel en Casema rekenen nog dit jaar op 30.000 abonnees voor digitale diensten, 1% van hun gezamenlijke aansluitingen. Interessanter nog is de Nozema. In de regio Amsterdam kunnen we binnen een jaar 25 zenders digitaal uit de lucht plukken, tegen een tarief van vier gulden per maand. Pijnlijk voor A2000. Maar echte verassend was de melding dat er TV toestellen op de markt komen die, naast een digitale ontvanger en een spriet-antenne, ook via GSM een retourkanaal bieden.

Digital Video Broadcast, DVB, en GSM zijn Europese standaards. En inderdaad, vorige maand is ook een standaard voor de combinatie van de twee formeel vastgesteld. Het ziet er naar uit dat DVB wereldwijd het GSM succes flink gaat overtreffen. Hoezo zou Europa achterlopen? Voor nieuwe TV-achtige diensten zullen massamarkten een stuk toegankelijker zijn dan voor Internet.

Nou nog slimme diensten ontwikkelen. Persoonlijk zit ik er niet op te wachten om voetbalwedstrijden in een rijdende auto op TV te kunnen volgen. Even niet opletten en je raakt een boom.


Binnenk@nt vrijdag 19 maart 1999

In de serie milieu en GSM radiostraling deze week, in De Telegraaf van maandag, een bijdrage uit Amerika. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de straling bij ons een verhoogde aanmaak van endorfine tot gevolg heeft, waardoor de beller zich high voelt en meer behoefte krijgt aan alcohol.

Waar maken we ons druk om? Wat maakt dat Haarlem zich zorgen maakt over het risico van gezondheidsklachten door plaatsing van antennes bij woongebouwen? Dat Den Haag zijn best doet om het aantal GSM zenders te verkleinen? Dat Monumentenzorg strijdt tegen de aantasting van de silhouetten van gebouwen? Is dat allemaal alleen omdat er erg snel heel veel gebruikers en aanbieders van mobiele telefonie bijkomen?

Toen de eerste stoomtreinen gingen rijden was er ook herrie. Uit betrouwbare bron kon vernomen worden dat snelheden boven de 30 kilometer per uur de reiziger de adem zouden benemen en dat de melk van de koeien langs de spoorbaan spontaan zuur zou worden van het langskomend geweld. We zijn best tevreden over hoe de wereld er nu uitziet en, terecht, kritisch over iedere verandering. En als iemand zijn zorgen wil laten horen pakt hij zijn mobiele telefoon om het bericht direct via CNN en beeldkrant de wereld in te sturen.


Binnenk@nt vrijdag 5 maart 1999

Problemen bij Iridium. Van wel 60 plannen voor commerciële werelddekkende personal communications satellietnetwerken is Iridium de eerste die sinds kort operationeel is. Aan het einde van dit jaar zullen er nog een handvol de lucht in gaan. Letterlijk. Maar Iridium heeft nog niet de helft van de geplande 52.000 abonnees.

Ik begrijp eigenlijk al niet wie die 25.000 gebruikers die Iridium kennelijk wel binnen heeft weten te halen nou kunnen zijn. Vijfentwintig duizend mensen die $ 3.000 voor een telefoon betalen en nog een mij onbekend bedrag voor een abonnement om vervolgens voor 6 tot 9 dollar per minuut te mogen bellen?

Bij gebrek aan een succesvolle standaard voor de communicatie tussen handset en satelliet zal het moeilijk worden om de productiekosten van de eindgebruikers-apparatuur op een aantrekkelijk niveau te krijgen. Iridium hoopt op een half miljoen gebruikers eind dit jaar. Dat klinkt wel als massaproductie, maar voor de afzet van zo'n aantal GSM900 telefoons hadden we alleen in Nederland nog geen half jaar nodig. Een heel andere ordegrootte. En over een paar maanden barst de concurrentie los.

Spannende tijden voor het durfkapitaal in die 60 plannen. Dat dat geld maar niet al te letterlijk de lucht in gaat.


Binnenk@nt vrijdag 26 februari 1999

Kennisnet komt. De Nederlandse scholen zullen straks snelle verbindingen hebben met elkaar, met een onderwijs portalsite en met Internet: Maar er zullen weinig computers zijn. Verouderde computers zullen lang in de klas blijven staan. Sterker, Minister Zalm van Financiën wil dat het weggeven van gebruikte computers aan scholen fiscaal aantrekkelijk gemaakt gaat worden.

In het bedrijfsleven hebben we geleerd dat de total cost of ownership van PC's behoorlijk stijgt als er een ratjetoe van merken en types gebruikt wordt. Natuurlijk zijn TCO-guldens in een commercieel bedrijf niet helemaal hetzelfde als TCO-guldens in een school, maar het is toch zeer de vraag of scholen wel zo blij moeten zijn met de afdankertjes van elders.

Hermans zou er goed aan doen beleid te maken op de aanwezigheid, straks, van een snel en geavanceerd netwerk in combinatie met voor een belangrijk deel verouderde computers voor de leerlingen. Heel veel computers waar Netscape en MS Internet Explorer nauwelijks op werken. Een onderwijsbrede licentie op de Opera browser zou helpen, liefst een vereenvoudigde versie. Maar ook de software ontwikkeling moet dan gericht worden op mini-PCs. En dat is natuurlijk weer jammer voor de mooie hardware die nu in de voorhoedescholen staat.

http://www.operasoftware.com


Binnenk@nt vrijdag 19 februari 1999

"IBM omarmt Linux" meldde News4free gisteren. Technisch bezien is Linux een Unix implementatie, een besturingssysteem dat de kans heeft een plaats te veroveren naast Windows NT. Logisch dat IBM, na het OS/2 debacle, zich aansluit bij een initiatief dat wellicht de macht van Microsoft kan beperken. Tenminste, logisch?

We zijn er aan gewend geraakt dat producten en diensten ontwikkeld worden door ondernemingen, met het doel om er winst mee te maken. Of, de brandweer bijvoorbeeld, door overheden omdat er een algemeen erkend maatschappelijk doel mee werd nagestreefd. Zo niet Linux. In termen van economische of bestuurlijke ordening is Linux de toevallige uitkomst van een samenloop van omstandigheden.

Verbeterde communicatiemiddelen leidden al tientallen jaren tot het platter worden van organisaties, professionalisering en zelfsturende teams waarin toenemende complexiteit beheerst en kortere time to market gerealiseerd kon worden. Nog betere communicatie leidt nu tot een complex product uit alleen maar "plat", zonder een traditionele vorm van organisatie.

Heel interessant, de voorspellingen over miljardenomzetten in e-commerce, maar deze ontwikkeling valt buiten iedere vorm van economische en sociale statistiek. Linux is een voorbeeld van e-samenleving of e-samen-komen-we-verder. Een ontwikkeling met vooralsnog volstrekt onvoorspelbare gevolgen voor onze economische en bestuurlijke ordening

http://www.linux.org
http://www.ibm.com/news/1999/02/18.phtml


Binnenk@nt vrijdag 12 februari 1999

Hoe gaat het met de wereldwijde telecom infrastructuur? Eric Schmidt van Novell geeft Europa een pluim voor de enorme hoeveelheid glasvezelkabel die de laatste jaren grond in gegaan is en nog de grond in zal gaan. Henjo Groenewegen, COO van KPNQwest, vertelde deze week dat in de VS en door de Atlantische Oceaan ook heel wat glas gelegd wordt. Elders is het minder. Groenewegen: "In Azië zijn er maar vijf of zes centra die er toe doen en de afstanden zijn zo groot dat niemand echt zit te wachten om daarheen verbindingen te leggen." De Aziatische tijgers worden dus niet alleen geplaagd door een economische crisis, maar ook door de afstanden. En natuurlijk door het niet "er toe doen". Afrika is al helemaal niet aan de orde. Totdat we door de lucht gaan. Als de concurrentie tussen de satelliet operators losbarst wordt hun bandbreedte het goedkoopst op plaatsen waar niemand die nodig heeft. In de Sahara bijvoorbeeld. Dan ontstaan er toch nog kansen voor digi-ondernemers in Timboektoe.


Binnenk@nt vrijdag 5 februari 1999

Ovum waarschuwt in het rapport "Business-to-Business Electronic Commerce: Opening the Market", dat succesvolle elektronische handel een sterke belemmering vormen voor de vrije markt. Computer Economics kwam van de week met een vergelijkbaar verhaal. E-commerce leidt tot zeer efficiënte transactiecircuits tussen bedrijven. Hoe efficiënter het transactiecircuit, des te nauwer de productieprocessen op elkaar aangesloten kunnen worden. In zo'n supply chain wordt de markttoegang voor nieuwe spelers moeilijker. Nieuwe spelers zullen de investering in technologie moeilijk kunnen opbrengen en uiteindelijk door grotere partijen, die al werkende EDI gebaseerde supply chains hebben, opgeslokt worden.

Het beschreven effect zal ongetwijfeld plaatsvinden en in sommige markten leiden tot minder en grotere leveranciers. Maar, hoe bekend, machtig en groot de groten ook zijn, werkgelegenheid, economische groei en innovatie ontstaan vooral in het midden- en kleinbedrijf. Als een substantieel deel van de business-to-business markt zich inderdaad verplaatst naar gesloten IP-bedrijfsnetwerken, dan is dat zeker bedreigend voor een flink stuk van het huidige MKB. Ondertussen, parallel aan de overnames, fusies en faillissementen ontstaan er weer nieuwe kleine en snel groeiende bedrijven. De groten worden wel flexibeler en efficiënter, maar nieuwe kleinen zullen, dankzij focus, aanpassingsvermogen, specialisatie en innovatie ook winnen.

http://www.computereconomics.com
http://www.ovum.com


Binnenk@nt vrijdag 29 januari 1999

'Internet is net een monster', meldt de Intermediair van gisteren op de voorpagina. De zorg van de Amerikaanse hoogleraar Sassen gaat echter niet over Internet maar over wereldwijde samenwerkingsverbanden tussen organisaties en individuen. Netwerkeconomie. 'Iedereen negeert de vraag wie eigenlijk baat heeft bij deze vorm van economie'.

Op micro-niveau is dat natuurlijk onzin. De ontwikkeling vindt plaats omdat wij allemaal, consumenten, producenten, organisaties en staten, denken daar voordeel voor onszelf uit te slepen. Maar op macro-niveau heeft Sassen gelijk. We missen de supra-nationale organen waar deze vraag gesteld zou moeten worden. Bijna althans. Sassen werkt voor de Verenigde Naties.

Even verder in de Intermediair doet H.W. de Jong een aanval op het idee dat de markt-transparantie als gevolg van de verspreiding van Internet zal leiden tot souvereiniteit van de consument. Ook De Jong heeft gelijk. Markt-transparantie biedt ook grote voordelen voor producenten. Voor hen misschien nog meer dan voor consumenten.

Maar er is weinig nieuws onder de zon. Toen de communicatie beter werd hebben we ons gereorganiseerd van hertogdommen en stadstaten tot naties. En de zwarte Ford T heeft plaatsgemaakt voor meer keuze. Zulke ontwikkelingen gaan met horten en stoten. We zullen er nu ook wel weer uitkomen.


Binnenk@nt vrijdag 22 januari 1999

Waarschijnlijk weet u niets van Banyan Systems. Banyan was jarenlang marktleider op de markt van netwerkbesturingssystemen voor centraal beheerde PC-netwerken met meer dan 1000 aansluitingen. Banyan's software is vanaf 1984 gebaseerd geweest op een directory, wat de spullen beheersbaar maakte.

Concurrent Novell is pas tien jaar later met Netware Directory Services gekomen. NDS is nu in zijn 2e major release een zinvol en bruikbaar middel geworden.

Concurrent Microsoft heeft met de NT Server domains een wel héél primitieve directory. Maar van Microsoft hebben we natuurlijk een belofte: de Active Directory in Windows 2000.

Banyan en Microsoft gaan nu samenwerken. Gelukkig. Want Microsoft bouwt prachtige front-ends, maar heeft anderen nodig om goede back-ends te helpen bouwen. En Banyan heeft nog steeds mooie technologie, maar met Banyans marketing zal het wel nooit goed komen.

Gartner voorspelde dat u er rekening mee moet houden dat u straks Microsofts Active Directory wel moet implementeren, omdat u anders straks zelfs uw tekstverwerker niet meer kunt gebruiken. Ik voorspel dat de eerste versie van de Active Directory, net als destijds bij Novell, nogal zal tegenvallen. En dan is het goed te weten dat Microsoft vanaf nu een beroep kan doen op Banyans kennis en ervaring.

http://www.banyan.com/pr/jan99/microsoftanncwhf.html
http://www.microsoft.com/presspass


Binnenk@nt vrijdag 15 januari 1999

De laatste weken komt frequent een jaren '50 reclameplaat uit mijn geheugen opborrelen. Een kundig geretoucheerde foto van een dame in mantelpakje die charmant glimlacht naar de kijker. Ze is duidelijk dè ideale huisvrouw geworden, nu zij zo'n geweldige stofzuiger tot haar beschikking heeft. Dat beeld gaat gepaard aan de anekdote over de overijverige stofzuigerverkoper die ten behoeve van zijn demonstratie alvast een zak meel over de vloer van zijn potentiële klant gestrooid heeft en dan ontdekt dat er nog geen stopcontact in huis is.

Met 'Ben er bijna' en 'Ik ben, Ben jij? of 'Waarom Belmaar? Kijk Zelfmaar!' zijn de boodschap en de uitstraling nu heel anders. Maar we nemen ook hier afscheid van de primaire kenmerken van het product dat verkocht wordt. De commercieel directeur van Ben verkoopt het liefst "een complete lifestyle." En Telfort had, met de capaciteitsproblemen in het netwerk, de ondankbare rol van de iets te snelle verkoper.


Binnenk@nt donderdag 24 december 1998

Opvallend in de operatie Desert Fox was dat naast militaire objecten ook televisiestations en telefooncentrales doelwit waren. Inhoud ("content") en transport. U kent vast het verhaal over ARPAnet, de voorloper van Internet. Eén van de doelen van het ontwerp van dat defensienetwerk zou zijn geweest dat het moest blijven functioneren, ook al zouden een flink aantal knooppunten bij een vijandelijke aanval verloren gaan.

Met al die glasvezelkabels die we momenteel door Europa trekken, wordt het hier steeds moeilijker om vitale knooppunten uit te schakelen. Langzamerhand ontstaan er netwerk-knooppunten in ieder dorp van enig belang. En als we de interconnectieproblemen opgelost hebben is straks geen van die knooppunten meer echt vitaal.

Voor TV studio's zou weleens hetzelfde kunnen gelden. Een handvol stations is met militaire middelen nog wel te treffen. Tientallen aanvallen wordt al een stuk moeilijker en als, zoals Bloor meldde, webportalen de rol van TV stations gaan overnemen gaat het over honderden of duizenden doelwitten op onduidelijke fysieke plaatsen. Misschien is het helemaal niet zinvol een land te bombarderen waar zo'n geavanceerde netwerkstructuur bestaat. Voor dictators en agressors is vrije toegang tot informatie bedreigender dan raketten.


Binnenk@nt vrijdag 18 december 1998

PC programmatuur kan altijd nog iets meer dan u wist. Beter geïnformeerde PC-gebruikers worden door hun omgeving gewaardeerd om de tips en waarschuwingen die ze geven. En als zulke nuttige hulp in een e-mailtje staat is het voor iedereen heel makkelijk om voor een ervaren gebruiker door te gaan: gewoon het mailtje doorsturen. Zo ontstaan hoaxes: waarschuwingen voor onheil dat u nooit zal overkomen.

Publieke telefooncentrales zijn inmiddels bijna net zo ondoorgrondelijk geworden als PC's. Erg prettig als beter geïnformeerden je waarschuwen voor dreigend onheil: bedriegers die voor jouw rekening zullen bellen. Maar u zult niet gebeld worden door monteurs van Bell, Sprint of AT&T. En als er al gebeld zou worden, dan kunt u rustig 90# intoetsen. We hebben te maken met de eerste telefonie-hoax. De ervaring met de PC's leert dat er nog vele zullen volgen.

Hoaxes: http://ciac.llnl.gov/ciac/CIACHoaxes.html
Hoaxes: http://www.ssc.net.au/hoaxes.html


Binnenk@nt vrijdag 11 december 1998

Deze zomer stond ik voor de runestenen van Viking koning Harald Blauwtand. Harald was de tweede generatie van het koningshuis dat nog steeds Denemarken regeert. Met de Vikingen, die schaamteloos de schedels van hun overwonnenen als drinkbekers gebruikten, was het eigenlijk gedaan nadat Harald de Denen tot het Christendom bekeerde. Het Christendom bracht het Latijnse schrift, maakte de runetekens tot primitief en verouderd en maakte van Denemarken uiteindelijk een Europese natie.

Tien eeuwen later zijn wij de Vikingen. We bedienen ons van mobiele en vaste telefoons, computers en parkeerkaartlezers, PIN-automaten en PDA's, Chippers en Chipknips, polshorloges en pacemakers, televisies en thermostaten. Een reeks van apparaten die soms moeizaam met elkaar in contact te brengen zijn, maar meestal schaamteloos elkaars functies verdubbelen zonder zich bewust te zijn van een buitenwereld. Bluetooth wil het Latijnse schrift maken dat uiteindelijk tot de Verlichting zal leiden. Wie weet leven we aan het einde van de prehistorie.

"Ericsson ziet SIM-kaart als serieuze concurrent Chipper en Chipknip" elders in deze Electronic Highways

Harald Bluetooth: http://www.geocities.com/TheTropics/4597/den2.htm
Bluetooth consortium: http://www.bluetooth.com


Binnenk@nt vrijdag 4 december 1998

"Goedenmiddag, u spreekt met de Gratis Bellen-lijn." De Gratis Bellen-lijn was dit jaar zowel een marketinghoogtepunt als ook een voorbeeld hoe, deze keer over de telefoon, marketing vervuilend kan zijn.

Ik was natuurlijk voorbereid. Al weken voordat de telefoon voor het eerst overging had ik me verbaasd over het concept. Tweemaal heb ik de ingeblikte dame aan de lijn gehad, en aangezien ik thuis meestal niet degene ben die de telefoon opneemt moet C|Quest minimaal vier maal heel Nederland rond gebeld hebben.

Beide keren heb ik direct de telefoon weer op de haak gegooid. En nu C|Quest failliet is heb ik daar spijt van. Want het was natuurlijk echte innovatie. Een typische innovatie van de eerste generatie: de eerste auto's produceerden ook ruimschoots meer vervuiling dan kilometers.


Binnenk@nt vrijdag 27 november 1998

Eén van de hypes die we in 1997 voorbij zagen trekken ging over pushmedia. In tegenstelling tot iemand die over het web surft en informatie naar zich toeklikt duwen push servers, op basis van een interesseprofiel van de gebruiker, informatie naar de gebruiker toe. Terwijl die even niets aan het doen is verschijnen de nieuwsberichten op zijn screensaver, of ze lopen voorbij in een soort lichtbalk op het computerscherm.

Nu de hype over Internet pushmedia definitief voorbij lijkt te zijn, vertel ik u graag nog even over mijn autoradio. Met het concept van pushmedia is niets mis, hebben sommige radio fabrikanten ontdekt. 's Morgens als ik instap druk ik op een blauw knopje. Daarachter heeft het apparaat de laatste vier verkeersinformatie meldingen onthouden. Goed geïnformeerd rijd ik de stad uit.


Binnenk@nt vrijdag 20 november 1998

De Intermediair van afgelopen weekend meldt de rubriek de werkplaats vooruitgang: "Elektronisch boek kan eindelijk bladeren". De directeur van boekhandel Broese Kemink die wordt geciteerd ziet echter weinig in e-boeken. "Een goed boek heeft in de eerste plaats een emotionele waarde. Dat is de reden waarom je het koopt." En dat klopt natuurlijk. Ik zou niet graag de inhoud van mijn boekenkasten inleveren ten gunste van een, hoe handig ook, apparaat waarmee ik al die teksten en afbeeldingen op een schermpje zou kunnen toveren. Een boek ruikt, voelt en knispert en dat wil ik erbij hebben als ik een roman lees. Maar er is goede hoop voor handzame en flexibel inzetbare e-boeken. We kunnen best wat van de ozon van de laserprinter en de ervaringen met niet-helemaal-goed-werkende nietmachines missen. Want u leest deze Electronic Highways van papier, niet? En over 1 minuut gaan 15 velletjes A4 richting oud papier bak. Daar hebt u vast geen enkele emotie bij.

Meer over e-boeken: http://www.freedomforum.org/technology/1998/8/26book.asp


Binnenk@nt vrijdag 13 november 1998

Midden oktober verscheen RFC 2436, "Collaboration between ISOC/IETF and ITU-T". RFCs, Request for Comment, zijn werkdocumenten van de Internet onderzoeks- en ontwikkelingsgemeenschap. Via de RFCs worden standaarden vastgesteld. De meeste RFCs zijn dus nogal technisch georienteerd. Het succes van het Internet is voor een belangrijk deel te danken aan het pragmatische, informele, maar klaarblijkelijk erg efficiënte standaardisatieproces via de RFCs.

Nu het belang van Internet en Internet standaards voor iedereen duidelijk is, willen andere standaardisatie instituten natuurlijk meedoen. RFC 2436 is ook een technisch document. Deze keer wordt echter niet de volgorde van bits in een pakket beschreven, maar de wijze waarop IETF en ITU-T werkgroepen op de hoogte raken en blijven van elkaars werk en hoe de organisaties zich bij elkaar kunnen laten vertegenwoordigen. Het is een gezamenlijk document van de ISOC en de ITU: de standaard copyright statements van beide organisaties zijn opgenomen. Die van de ITU luidt "No part of this publication may be reproduced or utilized [...] without permission in writing from the ITU." Die van de ISOC daarentegen "This document [...] may be copied [...] without restriction of any kind [...]".

Het zal nog even duren voordat de culturen van de organisaties op elkaar aansluiten.

ftp://ftp.isi.edu/in-notes/rfc2436.txt

Electronic Highways

C O L O F O N

Electronic Highways is een uitgave van Intercai Telematics Consultants. Electronic Highways verschijnt iedere week en wordt zowel elektronisch via Internet email, alsook op papier verspreid.

ISSN: 1387-3377 (papieren versie)
ISSN: 1387-3385 (e-mail-versie)

Een abonnement kost fl.950,- per jaar in geval van levering op papier en fl.750,- per jaar (excl. btw) bij levering via Internet e-mail.

Abonnementen en adreswijzigingen: Intercai Nederland
Loek Penders

Postbus 9256, 3506 GG UTRECHT
fax: 030 2610 774
e-mail: l.penders@intercai.nl

Redactie
Edward Orbons, Manon Beuken, Margriet Driessen, Titus Mars

Eindredactie Loek Penders

Samenstellers zijn zich bewust van hun taak een zo betrouwbaar mogelijke uitgave te verzorgen. Niettemin kunnen zij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden.

Copyright © Intercai Nederland B.V.

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of op andere wijze openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopie, microfilm of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Intercai Nederland B.V. hetgeen ook van toepassing is op de gehele of gedeeltelijke bewerking.


Home Mail